Autumn is the hidden gem of the mountains

Do you love hiking, biking or fishing? Do you love the tranquility and the feeling to have the nature for yourself? In that case, a trip to Lofsdalen is recommended this autumn. 

Hösten i Lofsdalen är något av en undangömd årstid. Långt ifrån vinterns puls och sommarens värme. Men de som besökt byn denna tiden på året vet att där finns mycket att uppleva även denna tid. Färgerna skiftar från grönt till rött, gult och orange samtidigt som temperaturen sjunker på nätterna och skapar blodröda soluppgångar över den frostiga Lofssjön. 

För den bekväme finns både restauranger, aktivitetshus, café och matbutik öppet, även om öppettiderna kan vara lite mer begränsade än under högsäsongen på vintern, se öppettider här

Aktivt höstlov
Under höstlovet finns det dessutom en rad olika aktiviteter att roa sig med, så som tipspromenad, barnaktiviteter, utförsäljningar och, för den skidsugne, längdskidåkning på konstsnö. Vi uppdaterar höstlovets happening här.

Storlagen vandring
En bra höstvandringtur är att gå upp till Ruttjärn på södra sidan Lofssjön. Härifrån har man en storslagen utsikt över skidfjället Hovärken, byn och Lofssjön. Ruttjärn är också en bra fiskesjö, varför inte fånga en öring att slänga på grillen till kvällen eller som lunch?
Lofsdalen erbjuder lättillgänglig vandring där du kan ta bilen upp till Hovärksparkeringen och vandra direkt ut på kalfjället med storslagen natur. Det går också bra att starta vandringen direkt från stugan. För dig som söker lite mer utmanande turer startar dessa från Västvallen och går upp mot fjällen Svanhågna och Sömligshågna för att sedan fortsätta in i Dalarna. 

Läs mer om vandring i Lofsdalen här!

Prisvärda boenden
Hösten är också mycket prisvärd. Destination Lofsdalen hyr ut och förmedlar ett stort antal boenden i alla prisklasser. Under hösten är priserna lägre än på vintern och du kan unna dig ett finare boende, exempelvis på Höglandet eller Skilodge 1125.
Där kan du slå dig ner framför brasan och titta på milsvid utsikt över Lofssjön och Hovärken.

Läs mer om boende i Lofsdalen här!

Höstens skörd 
Hösten är också bärplockarnas årstid. Ett bra år finns det gott om blåbär och lingon vid myrarna närmast sjön och hjortron om du ger dig ut en bit uppe på fjället. Varför inte kombinera letandet med en cykeltur runt Lofssjön? Hyr en elcykel så går det ännu enklare!

Ang jakt i Lofsdalsfjällen 
Från och med slutet på augusti och framåt pågår jakt på den södra sidan Lofssjön. När ni rör er där - avvik inte från vandringslederna och ha färgglada kläder.
På den norra sidan av Lofssjön pågår ingen jakt och vi rekommenderar vandringar till Glötdalsvallen, Solgropen, Pilgrimsleden och Hovärken samt cykling i Lofsdalen Fjällpark MTB, orientera dig här.