Brunbjörnar i Lofsdalen

Se björnar och andra vilda djur

Lofsdalen ligger i ett av Sveriges björntätaste områden. I början av 1900-talet fanns det endast ett fåtal björnar kvar i Sverige och en av de platserna var här kring Sonfjället. Här finns orörd natur och ett rikt djurliv. Dagligen ser man ren, älg och räv och från april-september är det även många som får en skymt av den svenska brunbjörnen.

 


 

Björn i Lofsdalen

Lofsdalen Bear's Den

Ett måste för dig som vill se björn på nära håll men i trygghet är att boka en natt på Lofsdalen Bear's Den. På hemlig plats i skogen ligger den lilla stugan där du bor bekvämt medan du spanar på björnar och andra vilda djur. Här finns det riktigt goda möjlighet att se, fota och filma björnar i det vilda på nära håll tack vare åtling i området. Förutom björn så är älg, järv och räv återkommande besökare vid åtelplatsen.

2016 och 2017 såg nästan alla besökare i Bear's Den vild björn. Ta chansen du också!

Bokning: [email protected]

Den skygga brunbjörnen

Det är inte konstigt att många lockas av att se den skygga brunbjörnen. Björnen har ett väl utvecklat luktsinne och hörsel och visar sig inte gärna för människor. Är du ändå orolig för att stöta på en björn när du är ute och vandrar, så kan du för säkerhets skull prata eller göra andra ljud ifrån dig.

Det är inte ovanligt att vi ser spår efter björnen här i Lofsdalen. Både björnbajs och övergivna björniden går att hitta här i skogarna. Varje vecka så arrangerar vi vandringar till ett övergivet björnide under sommaren. Följ gärna med på turen och för den som vågar, går det utmärkt att krypa in i idet.

Björnens status i Sverige

1913 blev björnen det första rovdjur som fridlystes i Sverige. Då fanns det ca 130 björnar. 1942 hade stammen ökat till ca 250-300 björnar,1970 var den på 400-600 björnar och 2007 ca 3300 björnar. Sedan 2015 är dock björnen återigen rödlistad som "nära hotad".

Fakta

  • Vikt: 100-300 kg för hanar och 60-200 kg för honor
  • Mankhöjd: 90-150 cm
  • Föda: Kött och vegetariskt (bär utgör ca 45% av björnens föda och myror 20%).
  • Förökning: Honan föder 1-4 ungar vartannat år.
  • Parningstid: maj-juni
  • Olyckstillbud: De senaste 100 åren har bara några få dödsfall skett till följd av björnattacker i Sverige.